Lähde: Työsuojeluhallinto: Käyttöasetus_koneturvallisuus 47 -Käyttöasetuksen soveltamissuosituksia Työsuojeluhallinto 2013.pdf
4.8.4 Käynnistysvaroitus
Ennen kuin työväline käynnistetään, käyttäjän on voitava varmistua ohjauspaikalta, ettei vaaraalueilla ole ketään. Jos tämä ei ole mahdollista, järjestelmän on automaattisesti annettava ennakolta tunnetuksi saatetulla tavalla luotettava ja kuultavissa tai nähtävissä taikka muutoin havaittavissa oleva varoitussignaali aina ennen kuin työväline käynnistyy.
Pääsääntö on koneen suojaaminen siten, että käynnistymisestä ei aiheudu vaaraa. Käynnistysvaroitus (kuva 32) tarvitaan kuitenkin mm. koneilla, jotka muuten ovat suojattuja, mutta joita saatetaan käsitellä niiden ollessa pysähtyneenä esimerkiksi siivouksen vuoksi (esim. hihnakuljettimen hihna tai suuri painokone, jonka eri painoyksikköjen luona painolevyjä vaihtamassa voi olla useampia työntekijöitä lähellä nielukohtia). Siinä tilanteessa yllättävä käynnistyminen voi olla vaarallinen.

Kuva 32. Esimerkki käynnistysvaroituksen toteuttamisesta.
Varoitussignaalina käytetään yleensä äänimerkkiä, koska sen havaitseminen ei riipu siitä, mihin suuntaan henkilö sattuu katsomaan. Kuvassa 32 on esimerkki tavallisesta toteutuksesta. Äänimerkin jälkeen on muutaman sekunnin mittainen odotusaika, jotta vaarakohdassa oleva henkilö ehtii poistua. Vasta sen jälkeen kone on käynnistettävissä. Ellei konetta käynnistetä valmiusajan kuluessa, äänimerkki on annettava uudelleen ennen kuin kone voidaan käynnistää.
Konedirektiivin 2006/42/EY asettamat min turvallisuusvaatimukset koneen käynnistykselle, kohta 1.2.3 Liite 1
1.2.3 Käynnistäminen
Koneen käynnistäminen saa olla mahdollista vain siten, että vaikutetaan tarkoituksellisesti asianomaiseen ohjauslaitteeseen.
Sama vaatimus koskee
uudelleenkäynnistämistä pysähdyksen jälkeen, oli sen syy mikä tahansa,
toimintaolosuhteiden huomattavaa muuttamista.
Uudelleenkäynnistäminen tai toimintaolosuhteiden muuttaminen voi kuitenkin tapahtua käyttämällä tarkoituksellisesti muuta laitetta kuin tähän tarkoitukseen tarkoitettua ohjauslaitetta, jos tämä ei aiheuta vaaratilannetta.
Automaattisessa toimintatilassa olevan koneen käynnistäminen, uudelleenkäynnistäminen pysäytyksen jälkeen tai sen toimintaolosuhteiden muuttaminen voi olla mahdollista ilman toimintaan puuttumista, edellyttäen että tämä ei aiheuta vaaratilannetta.
Jos koneessa on useita käynnistysohjaimia ja käyttäjät saattavat näin ollen saattaa toisensa vaaratilanteeseen, tällaisten riskien poissulkemiseksi on asennettava lisälaitteita. Jos käynnistäminen ja/tai pysäyttäminen on turvallisuuden vuoksi suoritettava tietyssä järjestyksessä, näiden toimintojen suorittaminen oikeassa järjestyksessä on varmistettava erityisten laitteiden avulla.
CEN
Tyypin A standardi: EN ISO 12100
Tyypin B standardi: EN 1037
Tyypin C standardi:
CENELEC / muut
Säännöt: ISO/TR 14121-2
Yhdistettynä käynnistyshälytykseen, kone saa olla käynnistettävissä vain tietyn ajan käynnistyshälytyksen jälkeen. Ohjeet eivät määrittele selvästi, miten informoidaan ajanjakso, jolloin kone odottaa käynnistämistä, eli käynnistysvalmius on voimassa, mutta konetta ei ole käynnistetty. Riskienarvioinnissa on hyvä tämä määritellä.
Huom!
Joissakin C-tyypin standardeissa on erityismäärityksiä käynnistyshälytykselle. Noudata ensisijaisesti näiden koneiden kohdalla konetta koskevaa C-tyypin standardia.