Tikkaita saa käyttää vain sellaisiin kunnossapidon kohteisiin, joihin ei tarvita säännöllistä pääsyä!
Työsuojelutarkastaja vaatii portaat paikkoihin, joihin tarvitaan säännöllistä pääsyä säädön, työtehtävien, huollon/kunnossapidon tai muiden täämänkaltaisten toimenpideiden johdosta. Tämä on työnantajan vastuulla, mutta kumpi vastaa tästä uuden koneen toimituksen yhteydessä? entä vastaanotto-/käyttöönottotarkastuksen jälkeen havaittuna?
Turvallisuuden kannalta tuotteessa on turvallisuusvirhe, eli kulkutie ei ole standardin/vaatimuksien mukainen. Löytyykö tästä mitään sopimusteknillistä asiakirjaa tai mitä on projektin aikana sovittu, esimerkiksi projektin aikaisissa turvakatselmuksissa?
Tilausasiakirjoissa on lähes mahdotonta sopia kaikista yksityiskohdista. Meneekö tämä virhevastuun piikkiin (vaatimustenmukaisuusvakuutus annettu, mutta kyseinen kohta ei sitä täytä)?
Missä vaiheessa asia huomataan? Jos käyttöönottotarkastuksen jälkeen, niin ollaan taas "harmaalla", olisiko pitänyt huomata aikaisemmin?
Paras lopputulos saadaan, kun projektin aikana turvallisuutta tehdään yhdessä tilaajan ja toimittajan kanssa YHTEISENÄ ETUNA. Pidetään yhdessä turvallisuuskatselmuksia, dokumentoidaan päätetyt turvallisuusratkaisut. Näin toimien on suuri todennäköisyys, että asiat huomataan ajoissa ja on selvillä, miksi on päädytty tikasratkaisuun.
Uskon, että myös jälkeenpäin tehtävien muutostöidenkin kustannuksista saadaan helpommin sovittua, kun tavoite on yhteinen koko projektin ajan -> Turvallinen kone ja Nolla-tapaturmaa.
Tämän lopputuloksen saavuttamiseksi on kehitetty Step2Safety® sovellus, taata lupauksemme Nolla-tapaturmaa koneen koko elinkaaren ajan.

Suunnittele oikein!

Lähde: Ennakoiva suunnittelu ja sopiminen koneiden vaatimustenmukaisuuden ja turvallisuuuden varmistamisessa.
Katso myös:
Osapuolet ovat sopineet, että toimituksen tulee täyttää tietyt määräykset
Osapuolet eivät ole sopineet asiasta
https://www.blueplan.fi/tikkaat-vai-portaat-kuka-vastaa-case-esimerkki/